Как доработать "польскую" антенну для приема цифрового ТВ

Як зробити антену ДМВ своїми руками
для прийому цифрового сигналу Т2.
Sefirot
Герой Форума Т2
Герой Форума Т2
Дякував (ла): 11 разів
Подякували: 32 рази

Re: Как доработать "польскую" антенну для приема цифрового Т

Повідомлення Sefirot »

Дякую, читав за ПФ-525. Рекламують його ті, хто продає, але хотілося б знати, чи дійсно усе так, як пишуть. Який рівень його радіопрозорості? Як він себе проявляє на практиці, чи є втрати сигналу? Якщо затухання на рівні оксидної плівки, то чи варто використовувати його лише для краси? Хто-зна... Потрібно буде з’ясувати ці нюанси.
Ще пишуть, що відносно рівня діелектричної проникності такого лаку, потрібно вкорочувати елементи антени. Якщо так, то для антени Уда-Яги він буде недоречним, а от для "польської", де багато активних елементів - якраз.

Я також згадав про "Мотильок", коли побачив, який ефект дає антена відразу після акуратної зачистки активних елементів. (Хоча тут також оперувати якимись однозначними величинами не можна, так як ефект короткотривалий і до уваги варто брати ще рівень прохідності хвиль в атмосфері у час експерименту і т.п.)
Щодо "Мотилька", сама її конструкція як антени не зовсім переконлива в додачу з їхніми розгинанням елементів після покупки :). Можливо, там дійсно є якесь покриття від окису і в тому вся суть.

Щодо "польської антени", то деяке затухання сигналу дає ще фільтр від блока живлення. З живленням від ресивера сигнал дещо стійкіший. В хороших умовах прийому - це на так суттєво, а там, де сигнал слабий - може зіграти роль.

ut9ee
Профессионал
Профессионал
Подякували: 5 разів

Повідомлення ut9ee »

Про все по порядку. З лаком практики немає. Сигнал в нас сильний, я цим не перймаюсь. А для себе хотілось би попробувати, не так антену як деталі на підсилювачі гермитизувати. За те, коли покрити лаком антену, потрібно вкорочувати вібратор і директори, це повна фігня, не вір. За прохідність хвиль згоден. Краще показує коли запитати антену від тюнера, чим від зовнішнього БП, це від того, що погано профільтрована на ньому напруга, або діоди погані на випрямлячі. Коли купив БП, потрібно поміняти єлектроліт, він там один на 100-220мкф. Запитувати антену від тюнера проти двома руками. Коли статика збереться на антені, згорить тюнер, краще не рискувати. Десь так. Удачі і успіхів тобі і читаючим. 73!!!

Sefirot
Герой Форума Т2
Герой Форума Т2

Повідомлення Sefirot »

Щодо вкорочення вібраторів антени перед лакування також вважаю, що це якась дурниця.

Щодо фільтрів, то перевіряв експериментально. Навіть, якщо напруга відфільтровується нормально, а сам блок живлення якісний (не китайський), все-рівно є невелике затухання сигналу на фільтрі. На наших мультиплексах цієї різниці непомітно, а на імпортних, які приймаються з досить далекої відстані, різниця навіть у кілька відсотків може бути важливою.

Тоді, якщо подавати живлення з ресивера, то потрібно "заземлити" екран кабелю, хоча б для того, щоб знімати статику. Якщо ресивери призначені для роботи з активними антенами, то мав би бути там відповідний захист.

ut9ee
Профессионал
Профессионал

Повідомлення ut9ee »

Коли якість хужа при живленні від виносного блока, то це неякісна напруга з нього, або вона більша чим з тюнера і збуджується антенний підсилювач. А 5 Вольт вони і в Африці 5 вольт. Попробуй просто зменшувати регулятором напругу дуже повільно, даючи перериви секунд по три, і при цьому добийся максимальної якості. А захисту в тюнері ніякого немає,від статики. На вході антенному стоіть невеликий конденсатор, а блок живлення-- прямий провод.

Sefirot
Герой Форума Т2
Герой Форума Т2

Повідомлення Sefirot »

Хочеться ще раз акцентувати увагу на заземленні і екранізації "польських" антен та їх підсилювачів. Захист від грозових та статичних розрядів - це одне, а от вплив на якість сигналу - інше. Раніше застосовував екранізацію підсилювачів для зменшення збудження та впливу сторонніх завад на аналоговому ТБ. Спостерігалися деякі зміни, хоча особливо вражаючих результатів не було.
На цифрі такого робити поки що не доводилось. Тому й цікавлюсь, у кого є такий досвід, і які результати щодо впливу на показники сигналу?

ut9ee
Профессионал
Профессионал

Повідомлення ut9ee »

Я так понял что тебя интересует польская антенна. 1.Рефлектор соедини с кабелем вместе подключенияего к усилителю. 2.Когда кабель ведешь к усилителю,то пару раз пропусти его через решетку рефлектора, и он не должен касаться квадратной трубки, на которой держатся вибраторы. 3.Мачту надо заземлить и должен быть надежный контакт антенны с трубой. Это для стока статического электричества, потому что оно тоже сильно влияет на качество. Контур не обязательно делать, но штырь заземления должен соприкасаться с сырым грунтом. Это не защитное заземление, так-что усложнять ничего не надо, а то у тебя себестоимость заземления будет больше антенны. Ну где-то так, дерзай. Будут вопросы, пожалуйста, что знаю подскажу. Успехов!

Sefirot
Герой Форума Т2
Герой Форума Т2

Повідомлення Sefirot »

Мене цікавить, наскільки (у цифрах) на практиці екранізація підсилювача впливає на якість цифрового сигналу?

ut9ee
Профессионал
Профессионал

Повідомлення ut9ee »

В мене був підсилювач 9999 в екрані. Я відпаяв екран і пробував що поміняється-- абсолютно нічого. Тай чого воно повинно помінятись, коли в перший каскад підключено полотно антени, а він самий чутливий і підсилює все те, що приходить з ефіру,а ПЧ в підсилювачі немає, що він може спіймати більше чим антена.

gelo11
Герой Форума Т2
Герой Форума Т2

Повідомлення gelo11 »

Вот для таких как вы http://forum-t2.com/viewtopic.php?f=34&t=1065&start=105 ,вы уже в эту тему от этой польки пишите всё о чём наболело,мне вот тоже интересен этот вопрос о усилении сигнала и разницы в усилителях,но я никогда не догадаюсь, что вы это обсуждаете в теме о польке,которую уже "переживали" с ног до головы и обратно семь раз.. уже и придумать нечего больше .

Sefirot
Герой Форума Т2
Герой Форума Т2

Повідомлення Sefirot »

Дякую за посилання. Цієї теми ще не читав.

А саме "польска" антена є й залишається абсолютним лідером продаж. І з упевненістю можна сказати, що вона давно заслужила статус "народної". Майже кожного разу як буваю на базарі чи біля нього, то бачу, як хтось з покупців несе нову "польську" антену додому. Інші антени насправді купують досить рідко.

По-перше, не кожен працюючий українець (не чиновник, не злодій, не депутат), а людина, яка знає цінну заробленій гривні, відважиться віддати кілька сотень за якусь антену, коли й так "немає часу на телевізор".
А, по-друге, не в кожному регіоні і не для кожних умов прийому нашої цифри підходить логоперіодична антена чи та сама Уда-Яги. Чому, я уже писав. Тоді саме "польська" нтена стає варіантом з розряду "дешево і сердито", коли потрібно прийняти мультиплекси, які розкидані по всьому діапазону, наприклад, з 21 по 62 канали, а щоб виготовити антену самому, немає ні часу, ні бажання ні відповідних знань.

Не вірю я в широкополосність дорогих багатоелементних директорних антен. Що за прикол отримати на якомусь вузькому діапазоні заявлениз 16 пасивних ДБ, а на краях мати прийом на рівні антени з пивних банок?

ТАА
Завсегдатай
Завсегдатай

Повідомлення ТАА »

Sefirot писав:Дякую за посилання. Цієї теми ще не читав.

А саме "польска" антена є й залишається абсолютним лідером продаж. І з упевненістю можна сказати, що вона давно заслужила статус "народної". Майже кожного разу як буваю на базарі чи біля нього, то бачу, як хтось з покупців несе нову "польську" антену додому. Інші антени насправді купують досить рідко.

По-перше, не кожен працюючий українець (не чиновник, не злодій, не депутат), а людина, яка знає цінну заробленій гривні, відважиться віддати кілька сотень за якусь антену, коли й так "немає часу на телевізор".
А, по-друге, не в кожному регіоні і не для кожних умов прийому нашої цифри підходить логоперіодична антена чи та сама Уда-Яги. Чому, я уже писав. Тоді саме "польська" нтена стає варіантом з розряду "дешево і сердито", коли потрібно прийняти мультиплекси, які розкидані по всьому діапазону, наприклад, з 21 по 62 канали, а щоб виготовити антену самому, немає ні часу, ні бажання ні відповідних знань.

Не вірю я в широкополосність дорогих багатоелементних директорних антен. Що за прикол отримати на якомусь вузькому діапазоні заявлениз 16 пасивних ДБ, а на краях мати прийом на рівні антени з пивних банок?
И у нас в России полька-самая популярная антенна.Большинство торгашей торгуют только польками.
А на счёт приёма на краях диапазона на уровне пивных банок-это Вы погорячились :) Это действительно так, но не настолько...
Вот здесь, например: http://www.lans.tv/products/items/1419/ заявлена относительно красивая АЧХ.Что думаете?Правдоподобно или нет?

ut9ee
Профессионал
Профессионал

Повідомлення ut9ee »

"Зри в корень", как говорил Козьма Прутков. Я тоже не приверженец того, чтобы занимались польской антенной далекие люди от этого. Но народ хочет именно польку, так как она еще "народная антенна" как когда-то "Запорожец". Потому и хочу помочь.

Sefirot
Герой Форума Т2
Герой Форума Т2

Повідомлення Sefirot »

Еще в старых книгах о антеннах была схема дециметрового многоэлементного волнового канала для приема с 21 по 39 канал. Пересматривая более новые книги, в одной из них нашел эту же схему, с точно теми же размерами, но уже она была подписана, как ДМВ антенна с 21 по 61 канал. И это в книге! Эти же чертежи были размещены на официальном сайте телевидения и радиовещания Республики Молдова. Но там палку перегнули еще больше, именно эту антенну рекомендовали для приема с 21 по 69 канал. Правда, после моего комментария на этом форуме, схему той старой антенны убрали с сайта вообще.

В предыдущем своем сообщении я тоже имел ввиду многоэлементный волновой канал классического типа.
Какой тут может быть прием с 21 по 69 канал? Еще и какие-то графики АЧХ рисуют с потолка. Даже не соизволили сам петлевой вибратор сделать более широкополосным, как у советского образца.
Для интернета такая антенна - в самый раз, но не для нашего Т2. Согласно теории, уже при 7-ми директорах полоса пропускания такого вибратора, как на первой картинке сужается до одного канала. И в широкополосности такой антенны теряется смысл. А элементы эти лепят лиш для того, чтобы подороже продать. Из классических ДМВ волновых каналов, где еще можно поверить в широкополосность, стоит обратить внимание на вот такую антенну http://forum-t2.com/viewtopic.php?f=114&t=1294, схему которой я разместил еще раньше.

По представленной ТАА антенне.
Согласен, что такой тип вибраторов более широкополосный, нежели классический вибратор Пистолькорса. Но верить всему писанному маркетологами я бы не стал. Судя по количеству директоров, вряд ли АЧХ будет именно такой, как представлена.
Ладно, поверим рекламе и сравним этот график с графиком "полячки".

Стоит ли почти в 10 раз переплачивать за такую антенну, решать каждому. Но не стоит забывать, что полоса пропускания антенны все больше сужается с каждым следующим директорным вибратором и на некоторых частотах вместо усиления можно получить еще и ослабление сигнала. А у "польской антенны" коэффициент усиления достигается за счет обьединения веерных (широкополосных) елементов в синфазную решетку. И если эта антенна собрана и настроена правильно, то ее можно использовать везде, невзирая на частоты каналов мультиплексов.

ut9ee
Профессионал
Профессионал

Повідомлення ut9ee »

Независимо от названия советская антенна Яги или волновой канал по нашему была рассчитана для приема 21-40 кнл. и работает она отлично и сей час. У меня цифровое вещание идет 21-40 кнл,, то не на одной антенне убедился. А чтобы она перекрыла равномерно весь ДМВ диапазон это абсурд. Да и в польской провалы идут по диапазону, когда-то не раз мерил, а сею думаю не лучше. Ну Яги имеет более- менее равномерность, за счет того что ее сделали на весь диапазон, потеряв в усилении. Да и вытягиваете нормальное усиление по мультам, а зачем вам Африка или что поближе? :)

ut9ee
Профессионал
Профессионал

Повідомлення ut9ee »

С делайте антенну Харченко на 4 ромба и не будет проблем,

Відповісти

Повернутись до “Антена своїми руками”